Jom Shopping!

23 November 2010

Apa itu Cinta...Sayang...Suka...Minat..??Sebenarnya CINTA, SAYANG, SUKA dan MINAT adalah perkara yang berbeza-beza. Kita sering meluahkan ungkapan itu kepada seseorang, tapi tahukah kamu apa maksud sebenar bagi keempat-empat perkataan tersebut.

CINTA
Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau boleh dia ingin mengetahuinya dan kita sebaik mungkin tidak mahu menyakitkan hatinya. Kita juga akan sentiasa berfikir tentang dirinya, biar pun sesaat.

SAYANG
Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah suka dan duka kita. Selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi 'telinga' kepada masalah kita.

SUKA
Kita sukakan dia kerana dia seorang yang kelakar malahan dia juga happy-go-lucky. Bila bersama-sama dengan dia, kita akan rasa gembira, gelak tawa bersama sampai mahu pecah perut dibuatnya. Tapi, kita tidaklah terlalu merinduinya sekiranya tidak berjumpanya selama seminggu.

MINAT
Ada sesuatu pada dirinya yang menarik untuk kita mendekatinya. Katakan, kita suka orang yang tinggi, tegap dan berambut kemas seperti Brad Pitt, sudah pasti kita akan melihat gerak-gerinya. Sekiranya dia pandai melukis, apa sahaja yang dilukisnya pasti cantik belaka.

 

No comments: